W dniu 04.10.2016r. Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odwiedzili uczniowie klasy V wraz z wychowawczynią – Panią Barbarą Lis.
Nasi goście mieli okazję wysłuchać informacji dotyczących zdrowego odżywiania oraz zapoznali się z różnymi rodzajami kasz. Pod opieką nauczycielek z Technikum Żywienia – p. Barbary Sesiuk oraz p. Eweliny Prętkowskiej i przy fachowej pomocy uczniów klasy III TŻiUG - przygotowywali zdrowe przekąski: sałatki samodzielnie komponowane z różnych rodzajów kasz, makaronów, pieczonych buraków, marchwi, sałaty i sosów: jogurtowo-czosnkowego i miodowo-musztardowego, a także wypiekali owsiane ciasteczka z dodatkiem bananów, masła orzechowego oraz suszonej żurawiny i innych bakalii.
Liczymy, że dzięki wizycie w naszej szkole i przeprowadzonych warsztatach zainteresowaliśmy młodych ludzi tematyką zdrowego odżywiania oraz pokazaliśmy, że własnoręczne przygotowanie smacznych przekąsek nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Uczniowie wyszli z zajęć bardzo zadowoleni – mamy nadzieję na kontynuowanie tak miłej współpracy.
Barbara Sesiuk, Ewelina Prętkowska