Grupa młodzieży z kl. I tż/ti uczestniczyła dzisiaj w warsztatach związanych z radzeniem sobie że stresem i sytuacjami kryzysowymi w związku z trwająca wojną w Ukrainie. Prorektor ds.studenckich Państwowej Szkoły Wyższej w Gnieźnie - dr inż. Krzysztof Danielewicz wprowadził młodzież w realia trwającej agresji zbrojnej dokonanej przez wojska rosyjskie, odpowiadał również na pytania o przyszłość nurtujące młodego człowieka.
Wszystko było tak jak oczekiwałam. Sala przygotowana i udekorowana w kolorach flagi ukraińskiej. Sam obiad, który okazał się bardzo delikatny i dobry. Osobiście polecam sam próbowałem solankę, jest to zupa bardzo dobrze przyprawiona podobna do gulaszowej, pelmiani z farszem mięsnym w bulionie, rozpływały się w ustach małe pierogi w zalewie rosołowej z dodatkiem szczypiorku, pierogi ukraińskie (po naszemu ruskie) trochę mało solone ale dobre, puree z kotletem mielonym i surówką coś co polecam szczególnie, kotlet sam płynie z przyprawą do brzuszka. Szczerze polecam. Przyjazna atmosfera, idealna obsługa. Jedzenie, za każdym razem, kiedy odwiedzam zachęca. Wielkie brawa!!! dla Kucharki z Ukrainy za wspaniałe komponowanie dań.
„Umieć gotować i dzielić się tym z przyjaciółmi to najmodniejszy trend”- taka idea przyświeca Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, który znany jest jako mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. 11 marca 2022 roku był dla uczniów wszystkich klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Witkowie dniem pełnym wrażeń. W ramach projektu „Stawiam Na Drób”, finansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, uczniowie mieli okazję spotkać się z mistrzem kulinarnym Marcinem Budynkiem - utalentowanym, pełnym ambicji i pasji do gotowania Szefem Kuchni. Spragnieni wiedzy, chcący poznawać, smakować i uczyć się od profesjonalnych szefów kuchni, już od wczesnego ranka czekali na przyjazd mentorów kulinarnych. Spotkanie rozpoczęło się prelekcją szefa Marcina Budynka na temat rynku drobiu w Polsce, jakości mięsa drobiowego oraz metod obróbki cieplnej drobiu. Dopełnieniem prelekcji był wykład Pani dietetyk Judyty Szymkowiak o wartościach odżywczych mięsa drobiowego. W drugiej części spotkania uczniowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez mistrza Marcina Budynka i jego zespół : szefa kuchni Andrzeja Gołąbka i szefa kuchni Marcina Stelmaszyka. W pracowni na uczniów czekały rzetelnie przygotowane stanowiska, przy których pod okiem mistrzów kulinarnych samodzielnie tworzyli potrawy z drobiu. Każda z nich została zaprezentowana na talerzu i profesjonalnie udekorowana, z zachowaniem zasad sztuki kulinarnej. Uczniowie czerpali ogromną satysfakcję, kosztując przygotowane przez siebie dania. Szefowie kuchni chętnie dzielili się swoim doświadczeniem, pomysłami oraz miłością do jedzenia. Moda na gotowanie trwa. Wszystko wskazuje na to, że to dopiero początek prawdziwego kulinarnego szaleństwa. Nasi kursanci, pod czujnym okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych-p. Barbary Sesiuk i p.Katarzyny Sucholas, nieustannie doskonalą wiedzę kulinarną, poznają panujące trendy kulinarne oraz zarażają się pasją tworzenia, podawania i dekorowania wyszukanych oraz tych tradycyjnych potraw. K.Popielec-Stürmer.
W piątek, 4 marca młodzież naszej szkoły wysłuchała wykładu na temat wydarzeń podczas inwazji Rosji na Ukrainę. Temat wywołuje smutek i przerażenie , bo każdy dzień przynosi ofiary w ludziach, a widok matek uciekających z małymi dziećmi i szukających schronienia rozdziera serce i skłania do smutnej refleksji, że to człowiek człowiekowi skacze do gardła. Piątek był 9 dniem wojny na Ukrainie. Prowadząca wykład przypomniała uczniom eskalację konfliktu kwestii ukraińskiej z 2014 roku. Powróciła do wydarzeń na Majdanie w Kijowie w 2014r. 18 lutego 2014 roku w stolicy Ukrainy rozpoczęły się najtragiczniejsze dni ulicznych walk w czasie ukraińskiej Rewolucji Godności. Tego dnia zginęło 15 protestujących. Walki wybuchły przy próbie pacyfikacji przez władze namiotowego miasteczka na głównym placu w centrum Kijowa. Kulminacja dramatycznych walk, która nastąpiła 20 lutego 2014 roku, stała się punktem zwrotnym dla Ukrainy. Milicjanci i snajperzy oddziałów specjalnych zaczęli strzelać do ludzi, którzy przyszli na pokojową demonstrację w centrum Kijowa. Zginęło wówczas kilkadziesiąt osób. Dziś te wydarzenia określane są mianem "czarnego czwartku". Największe na Ukrainie manifestacje, zwane też Euromajdanem, zaczęły się w listopadzie 2013 roku, po tym jak prorosyjski prezydent Wiktor Janukowycz wstrzymał przygotowania do podpisania umowy z Unią Europejską. Wielotysięczne protesty z Kijowa rozszerzyły się na cały kraj, ruch sprzeciwu przerodził się w społeczną rewolucję. Majdan 2014 roku nie zakończył się sukcesem, bo wiosna tego samego roku wkroczyły wojska rosyjskie na Ukrainę i dokonały aneksji Krymu. Obecnie jesteśmy świadkami kolejnego etapu wojny z 2014roku. Jest to wojna, której przebiegu nie da się przewidzieć. Prowadząca zwróciła uwagę uczniów na pojawiające się w mediach społecznościowych fake newsy, dlatego oddzielenie prawdy od fałszu jest bardzo trudne. Pojawia się wiele informacji nieprawdziwych, których autorami są trolle internetowi publikujący w społeczności internetowej podburzające, nieszczere, dygresyjne wiadomości z zamiarem sprowokowania czytelników do wyrażania emocjonalnych reakcji lub manipulowania percepcją innych. Spośród wiarygodnych źródeł rzetelnego i realnego przekazu dr hab. A.Sawicz wymieniła m.in. ośrodki analityczne- Polski Instytut Badawczy, Ośrodki Studiów Wschodnich czy Polski Instytut Studiów Międzynarodowych. Uczniowie z zainteresowaniem wysłuchali prelekcji, a świadczą o tym liczne pytania dotyczące toczących się wciąż działań wojennych. K.Popielec-Stürmer