Uczniowie z profilu Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowywali salę restauracyjną, wykonywali serwis restauracyjny, realizowali zamówienia. Przygotowywali zastawy i inne dodatki towarzyszące procesowi wydawania i serwowania dań i napojów.
Technicy Ekonomiści stosowali różne metody kalkulacji cen sprzedaży, w tym rozliczenia z tytułu podatku VAT. Obliczali podatki bezpośrednie i pośrednie oraz sporządzali ewidencje i deklaracje podatkowe.
Technicy Informatycy w ramach praktyk odbyli wizytę w firmie STEM ROBOTICS gdzie konfigurowali interfejsy sieciowe przy wykorzystaniu poleceń systemowych i plików konfiguracyjnych. Konfigurowali usługi odpowiedzialne za adresację hostów.
Technicy Logistycy opracowywali dokumentację w prowadzeniu działalności logistycznej. Optymalizowali zagospodarowanie przestrzeni magazynowej. Monitorowali stan zapasów magazynowych oraz ich terminów przechowywania. 
Projekt pt. „ZSP w Witkowie otwarte na Europę”, nr 2019-1-PL01-KA102-063597 program Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe.
Kolejny dzień praktyk zawodowych zaczął się dla Techników Informatyków zapoznaniem się z zasadami oprogramowania urządzeń sieciowych i projektowaniem sieci informatycznej. Uczniowie zapoznali się z procesem projektowania sieci informatycznej i narzędziami pomiarowymi oraz konfigurowali i modernizowali serwer.
Technicy Logistycy poznawali sposoby odbioru i przyjmowania towarów oraz czynności magazynowych. Opracowywali dokumentację w prowadzeniu działalności logistycznej oraz określali zasady ich kategoryzacji.
Technicy Ekonomiści prowadzili sprawy związane z obrotem materiałami, towarami i wyrobami gotowymi oraz środkami pieniężnymi. Stosowali różne metody kalkulacji cen sprzedaży, w tym rozliczenia z tytułu podatku VAT. Obliczali również normy zapasów w celu zachowania ciągłości produkcji i sprzedaży oraz wskaźniki rotacji zapasów.
Z kolei uczniowie z profilu Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych zapoznali się z systemem przechowywania i magazynowania w obiekcie gastronomicznym. Wskazywali właściwe metody i techniki obróbki i przechowywania surowców. Pomagali na serwisie restauracyjnym na wybranych stanowiskach przy asyście mentorów.

Projekt pt. „ZSP w Witkowie otwarte na Europę”, nr 2019-1-PL01-KA102-063597 program Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe.
Technicy Logistycy odbyli zajęcia związane z terminologią z zakresu magazynowania. Opracowywali dokumentację w prowadzeniu działalności logistycznej oraz określali zasady ich kategoryzacji.
Uczniowie z kierunku Technik Informatyk poznawali działalność usługowej firmy IT oraz podstawy planowania prac montażowych i ich kolejności. Dobierali narzędzia i urządzenia do określonych czynności monterskich.

Technicy Ekonomiści poznawali działalność usługowej firmy ekonomicznej, określali zadania przedsiębiorców, instytucji finansowych, organów administracji rządowej i samorządowej. Rozróżniali formy organizacyjno- prawne działania przedsiębiorców. Organizowali współpracę z kontrahentami i innymi podmiotami.

Z kolei Technicy Żywienia i Usług Gastronomicznych poznawali zasady organizacji stanowisk pracy kucharza, kelnera, barmana, technika żywienia i usług gastronomicznych. Pracowali na serwisie śniadaniowym w hotelowej restauracji oraz na kuchni.


Projekt pt. „ZSP w Witkowie otwarte na Europę”, nr 2019-1-PL01-KA102-063597 program Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe.
Dotarliśmy szczęśliwie do Grecji ?
Zapoznaliśmy się z partnerem greckim na spotkaniu informacyjnym, miejscami odbywania stażu oraz organizacją miejsca pracy. Uczestniczyliśmy również w spotkaniu opisującym zasady BHP, procedury udzielania pierwszej pomocy, zasady organizacji stanowiska pracy oraz zasady antycovidowe.

Projekt pt. „ZSP w Witkowie otwarte na Europę”, nr 2019-1-PL01-KA102-063597 program Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe.
„Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń” Słowa Eleanora Roosevelta były myślą przewodnią pożegnania klasy maturalnej Technikum Ekonomicznego i Technikum Informatycznego w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Witkowie.
I choć ostatni dzień nauki szkolnej dla klas maturalnych przypadł na 30 kwietnia, ze względu na pandemię dyrektor szkoły Anna Malendowicz-Koteras , w trosce o zdrowie uczniów i możliwość przystąpienia do pisemnych egzaminów maturalnych, przesunęła pożegnanie tegorocznych maturzystów na czwartek 13. 05. 2021r. Niestety, ze względu na obecną sytuację, niemożliwe było uroczyste pożegnanie abiturientów w obecności rodziców i całej społeczności szkolnej. W spotkaniu uczestniczyli: dyrektor szkoły Anna Malendowicz-Koteras, wicedyrektor Monika Nowakowska-Szymczak oraz wychowawca klasy Beata Soszyńska-Pudło. Uroczystość zaszczycili swoją obecnością przedstawiciele Starostwa Powiatowego w Gnieźnie: Dyrektor Wydziału Edukacji i Sportu- Łukasz Kaszyński oraz p.Ewa Załęska. Oprócz szczerych życzeń skierowanych do Absolwentów, dyrektor szkoły Anna Malendowicz-Koteras wręczyła nagrody uczniom wyróżniającym się w nauce, zachowaniu oraz za aktywność na rzecz środowiska szkolnego i lokalnego. Rodzice uhonorowani zostali listami gratulacyjnymi. Jest to szczególny rodzaj wyróżnienia za zaangażowanie, pracę, współpracę uczniów z wychowawcą i całą społecznością szkolną.

Czytaj więcej...
Inspirujące spotkanie.
Pierwsze w tym roku szkolnym Drzwi Otwarte ZSP w Witkowie już za nami. Na spotkaniu online panowała miła atmosfera. Dyrektor szkoły Anna Malendowicz-Koteras opowiedziała o tym, co wyróżnia nasz zespół szkół, czym charakteryzuje się nauka przedmiotów zawodowych, jakie są ważne punkty programu wychowawczego. Z dumą i radością mówiła o sukcesach naszych uczniów.
Grupą wiodącą podczas spotkania byli nasi uczniowie, którzy odpowiadali na wcześniej przesłane przez ósmoklasistów pytania dotyczące kwalifikacji zawodowych, perspektywy pracy po ukończeniu technikum i szkoły branżowej. Ponadto pytali o praktyki zawodowe, udział w projektach zagranicznych w ramach programu Erasmus+. Kierownik szkolenia praktycznego -p.Agnieszka Nowicka wyjaśniła również funkcjonowanie szkoły branżowej, gdzie i kiedy uczniowie mogą odbywać praktyki zawodowe oraz realizować naukę tych przedmiotów. Uzupełnieniem wypowiedzi uczniów było podsumowanie procesu kształcenia zawodowego przez nauczycieli przedmiotów zawodowych -p. Pawła Olszewskiego i p.Mateusza Leszka. Z kolei nauczyciel języka polskiego - Krystyna Popielec-Stürmer podkreśliła wagę wychowania kulturowego, rolę przedmiotów ogólnokształcących w procesie pięcioletniej i trzyletniej edukacji. Na uwagę zasługuje fakt, że wielu absolwentów naszej szkoły kontynuuje naukę na kierunkach humanistycznych oraz związanych z przedmiotami ścisłymi. Zaletą naszej niewielkiej szkoły jest także indywidualne podejście nauczycieli do uczniów. Dla tych, którzy nie mogli uczestniczyć w relacji online 10 maja, mamy filmik z naszych pierwszych Drzwi Otwartych Online na FB szkolnym (ZSPWitkowo).
Dziękujemy wszystkim za owocne spotkanie i udział w naszej pierwszej relacji online!
W ofercie edukacyjnej Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Witkowie w roku szkolnym 2021/2022 są następujące oddziały:
- technikum żywienia i usług gastronomicznych,
- technikum ekonomiczne,
- technikum logistyczne,
- technikum informatyczne,
- szkoła branżowa I stopnia.
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych uczniów do naszej szkoły !!! Krystyna Popielec-Stürmer


30 kwietnia 2021 roku był ostatnim dniem nauki szkolnej dla tegorocznych abiturientów. Ten dzień miał wyglądać inaczej: kwiaty, przemówienia, podziękowania, pełna gala… Niestety ze względu na obecną sytuację było niemożliwe uroczyste spotkanie uczniów , rodziców i pracowników szkoły. Czteroletni pobyt w murach naszej szkoły uczniowie zakończyli pożegnaniem online z wychowawcą p. Beatą Soszyńską-Pudło oraz uczącymi ich nauczycielami.
Tegorocznym maturzystom życzymy powodzenia na egzaminach maturalnych, wszystkiego co najlepsze w kolejnych etapach życia realizowania zamierzonych celów, bo: „Każdy koniec to początek nowej historii…”. K. Popielec-Stürmer
