W ramach świętowania odbyły się warsztaty online dotyczące genezy tego dnia oraz konkurs językowo-kulinarny. Uczniowie przygotowali sztandarowe potrawy i nieodłączne składniki irlandzkiej kuchni, często odwołujące się do tradycji, gdyż spożywane były przed wiekami przez ludność wiejską.
Inspiracją dla młodzieży były następujące potrawy i produkty:
Ziemniaki
Zostały przywiezione na wyspę pod koniec XVI wieku z Ameryki i zdobyły taką popularność, że dziś są podawane na wszelkie sposoby – gotowane w mundurkach, tłuczone, puree. Stanowią także podstawę dwóch tradycyjnych prostych dań: champ, przyrządzanego z tłuczonych ziemniaków i cebuli, oraz colcannon. To ostatnie danie powstaje przez połączenie rozdrobnionych ziemniaków z posiekanymi liśćmi kapusty lub jarmużu i podawane jest często z boczkiem lub kaszanką. Ponadto z ziemniaków robi się Boxty, czyli słynne placki, w które zawija się często kawałki wołowiny. Nie można zapomnieć tez o słynnej zupie ziemniaczanej. Zatem gotując „po irlandzku”, bez ziemniaka ani rusz!
Irish stew
Ten irlandzki gulasz to wyraz zamiłowania Irlandczyków do mięsa. Przygotowywany jest z duszonej baraniny lub jagnięciny, oczywiście z ziemniakami, z dodatkiem cebuli, czasem też marchewki i pietruszki.
Coddle
To proste duszone danie narodziło się w stolicy kraju, czyli Dublinie. Odwołuje się do typowych smaków Irlandii, bo w jego skład wchodzą ziemniaki, wieprzowe parówki, bekon, które są podawane w wywarze z tych mięsnych składników. Choć dziś niełatwo zamówić tą potrawę w restauracji, to nadal często gości na rodzinnych stołach.
Ulster Fry
To irlandzkie śniadanie czasem nazywa się „zawałem na talerzu”. Nie bez powodu – składa się ono bowiem ze smażonego bekonu, wieprzowych kiełbasek, jaj sadzonych lub jajecznicy, pieczonego pomidora, white pudding lub black pudding (biała lub czarna kaszanka), hashbrown, czyli placka ziemniaczanego smażonego na głębokim tłuszczu. Ponadto dodaje się też smażone pieczarki lub placki sodowe. Do picia kawa lub herbata, obowiązkowo z mlekiem.
Barmbrack
To drożdżowy chlebek z dużą ilością bakalii, przyprawiony zielem angielskim i gałką muszkatołową. Smaruje się go masłem i popija herbatą.
Nasi uczniowie nie zawiedli, bardzo licznie wzięli udział w konkursie. Kacper Rewers z kl. IITL zajął pierwsze miejsce, Cezary Stranc z kl. IITIG zajął drugie miejsce, a Trojan Kiełczewski z kl. IITL - miejsce trzecie. Gratulujemy!!!
ZOSTAŃ W DOMU=GOTUJ W DOMU=EATING IN:)
pod tym hasłem młodzież klasy IIITE/TI przygotowała projekt łączący język angielski z umiejętnością gotowania!!!
oto najlepsze pomysły, niech Was zainspirują!!! trzymajcie się:) Monika Nowakowska-Szymcza
29 października 2019 r. odbył się kolejny już Dzień Indyka i Dyni. Tego dnia uczniowie prezentowali własnoręcznie przygotowane dynie, które wyglądały wspaniale. Uczestnicy konkursu , natomiast, odpowiadali na pytania: , np.: ile ważyła dynia rekordzistka, jaką nazwę nosił statek płynący z pielgrzymami, kiedy obchodzone jest Święto Dziękczynienia i wiele innych. Warsztaty związane z tą tematyką również dostarczyły młodzieży wielu wrażeń. Uczniowie oglądali filmiki tematyczne dotyczące przygotowania indyka, tradycji , a później odpowiadali na pytania. Celem warsztatów oraz konkursów, przygotowanych przez Monikę Nowakowską-Szymczak i Sławomirę Szymajdę, było promowanie wśród uczniów znajomości języka angielskiego oraz chęci pogłębiania wiedzy związanej z krajami angielskiego obszaru językowego. Organizatorzy pragnęli również stworzyć uczniom możliwość sprawdzenia się w rywalizacji z innymi uczniami, popularyzować wiedzę o kulturze krajów angielskiego obszaru językowego oraz zachęcić do współpracy szkół podstawowych. Przedsięwzięcie adresowane było do uczniów ZSP w Witkowie oraz uczniów szkół podstawowych. Przedstawiciele szkół podstawowych zostali świetnie przygotowani do udziału w konkursach przez nauczycieli języka angielskiego: Szkoła Podstawowa w Powidzu przez p. Annę Nowaczyk, a witkowscy uczniowie Szkoły Podstawowej Nr 2 – przez p. Sylwię Frączkowiak. Zwycięzcą Konkursu Wiedzy o Święcie Dziękczynienia została klasa 3 Technikum Ekonomiczno-Informatycznego z ZSP w Witkowie, miejsce II zajęła klasa 2 Technikum Informatyczno - Żywieniowego, a miejsce III Szkoła Podstawowa z Powidza. W Konkursie Halloween Pumpkin: jack’o’lantern, miejsce I zdobyła Szkoła Podstawowa z Powidza, miejsce II klasa 2 Technikum Informatyczno-Logistycznego z ZSP w Witkowie, a miejsce III klasa 3 Liceum Ogólnokształcącego z ZSP w Witkowie. Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy. przygotowała: Sławomira Szymajda