Technik żywienia i usług gastronomicznych wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia (m.in. planuje i ocenia jadłospisy), organizowaniem i wykonywaniem usług żywieniowych. Jest to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać jej tajniki oraz interesujących się nowoczesnymi trendami w żywieniu.
KWALIFIKACJE :
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty rozszerzone:
- chemia i język angielski
W TECHNIKUM NAUCZYSZ SIĘ:
- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- przechowywania i magazynowania artykułów spożywczych,
- oceniania jakości żywności,
- ekspedycji potraw i napojów oraz obsługi klienta,
- planowania, organizowania i realizacji usług gastronomicznych,
- prawidłowego układania jadłospisów,
- funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołów.
Będziesz miał również możliwość uczestnictwa w profesjonalnych kursach: kelnerskim, baristycznym, carvingowym, barmańskim.
KARIERA ZAWODOWA
- szef kuchni,
- mistrz sztuki kulinarnej,
- manager zakładu gastronomicznego lub manager gastronomii hotelowej
- organizator imprez okolicznościowych,
- osobisty dietetyk i doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- organizator usług cateringowych,
- pracownik instytucji zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu,
- pracownik w zakresie gastronomii ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
- własna działalność gastronomiczna lub cukiernicza
Przedmioty punktowane:
- język polski, język obcy,
- matematyka, chemia.