„Umieć gotować i dzielić się tym z przyjaciółmi to najmodniejszy trend”- taka idea przyświeca Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, który znany jest jako mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. 11 marca 2022 roku był dla uczniów wszystkich klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Witkowie dniem pełnym wrażeń. W ramach projektu „Stawiam Na Drób”, finansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, uczniowie mieli okazję spotkać się z mistrzem kulinarnym Marcinem Budynkiem - utalentowanym, pełnym ambicji i pasji do gotowania Szefem Kuchni. Spragnieni wiedzy, chcący poznawać, smakować i uczyć się od profesjonalnych szefów kuchni, już od wczesnego ranka czekali na przyjazd mentorów kulinarnych. Spotkanie rozpoczęło się prelekcją szefa Marcina Budynka na temat rynku drobiu w Polsce, jakości mięsa drobiowego oraz metod obróbki cieplnej drobiu. Dopełnieniem prelekcji był wykład Pani dietetyk Judyty Szymkowiak o wartościach odżywczych mięsa drobiowego. W drugiej części spotkania uczniowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez mistrza Marcina Budynka i jego zespół : szefa kuchni Andrzeja Gołąbka i szefa kuchni Marcina Stelmaszyka. W pracowni na uczniów czekały rzetelnie przygotowane stanowiska, przy których pod okiem mistrzów kulinarnych samodzielnie tworzyli potrawy z drobiu. Każda z nich została zaprezentowana na talerzu i profesjonalnie udekorowana, z zachowaniem zasad sztuki kulinarnej. Uczniowie czerpali ogromną satysfakcję, kosztując przygotowane przez siebie dania. Szefowie kuchni chętnie dzielili się swoim doświadczeniem, pomysłami oraz miłością do jedzenia. Moda na gotowanie trwa. Wszystko wskazuje na to, że to dopiero początek prawdziwego kulinarnego szaleństwa. Nasi kursanci, pod czujnym okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych-p. Barbary Sesiuk i p.Katarzyny Sucholas, nieustannie doskonalą wiedzę kulinarną, poznają panujące trendy kulinarne oraz zarażają się pasją tworzenia, podawania i dekorowania wyszukanych oraz tych tradycyjnych potraw. K.Popielec-Stürmer.