Kolejny dzień praktyk zawodowych zaczął się dla Techników Informatyków zapoznaniem się z zasadami oprogramowania urządzeń sieciowych i projektowaniem sieci informatycznej. Uczniowie zapoznali się z procesem projektowania sieci informatycznej i narzędziami pomiarowymi oraz konfigurowali i modernizowali serwer.
Technicy Logistycy poznawali sposoby odbioru i przyjmowania towarów oraz czynności magazynowych. Opracowywali dokumentację w prowadzeniu działalności logistycznej oraz określali zasady ich kategoryzacji.
Technicy Ekonomiści prowadzili sprawy związane z obrotem materiałami, towarami i wyrobami gotowymi oraz środkami pieniężnymi. Stosowali różne metody kalkulacji cen sprzedaży, w tym rozliczenia z tytułu podatku VAT. Obliczali również normy zapasów w celu zachowania ciągłości produkcji i sprzedaży oraz wskaźniki rotacji zapasów.
Z kolei uczniowie z profilu Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych zapoznali się z systemem przechowywania i magazynowania w obiekcie gastronomicznym. Wskazywali właściwe metody i techniki obróbki i przechowywania surowców. Pomagali na serwisie restauracyjnym na wybranych stanowiskach przy asyście mentorów.
Projekt pt. „ZSP w Witkowie otwarte na Europę”, nr 2019-1-PL01-KA102-063597 program Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe.