W związku ze zbliżającym się dniem 11. listopada i tradycją wypieku w tym dniu rogali świętomarcińskich z białym makiem uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką p. Barbary Sesiuk i p. Joanny Pustelnik w dniu 20.10.2016r. udali się na wycieczkę do Poznania.
Celem wyjazdu była wizyta w Rogalowym Muzeum Poznania, które znajduje się na Starym Rynku. To wspaniałe miejsce dla osób, które chcą zapoznać się z historią i tradycją Poznania, poznańską gwarą oraz, przede wszystkim, z historią i sposobem wypieku rogali świętomarcińskich.
W Rogalowym Muzeum Poznania poznaliśmy wiele zwrotów z gwary poznańskiej, m.in. wiemy czym jest „tytka” i „fyrtel”, kto to jest „szczun” i „mela”. Usłyszeliśmy też legendę o powstaniu rogali świętomarcińskich, zapoznaliśmy się ze składnikami, jakie są niezbędne do wypieku tych słodkości oraz poznaliśmy recepturę ich przygotowania. Na naszych oczach Rogalowy Mistrz przygotowywał rogale, których później mogliśmy spróbować. Mieliśmy też okazję poznać ciekawostki związane z tymi słodkimi wypiekami.
Na koniec pobytu w Rogalowym Muzeum Poznania zaopatrzyliśmy się w różne pamiątki z motywem rogala. Taki wyjazd z pewnością poszerzył informacje dotyczące tej wielkopolskiej tradycji oraz przygotował uczniów do wypieku rogali w szkole.
Barbara Sesiuk, Joanna Pustelnik